IF Metallare – använd din rösträtt
– I dag har de borgerliga och högerextrema partierna majoritet i Europaparlamentet. Det måste vi ändra på, deras politik gynnar varken industriarbetarna i Sverige eller i övriga Europa. Nu är det viktigare än någonsin att IF Metallarna använder sin rösträtt den 26 maj.
Det säger Olle Ludvigsson. Efter 41 år som industriarbetare på Volvo i Göteborg, varav 18 år som klubbordförande, valdes han 2009 in i Europaparlamentet som representant för svenska Socialdemokraterna.
Men nu, efter tio år i Bryssel, är det snart dags för honom att kliva av och dags för andra att ta vid. Han är dock fortfarande en varm anhängare av EU-samarbetet:
– EU är inte felfritt, att beskriva medlemskapet som guld och gröna skogar är nog överdrivet. Men jag är helt övertygad om att det är mycket bättre att vara med i samarbetet än att stå utanför.
Göra gemensam sak
Samarbete gör oss starkare och när vi kommer överens så är EU en röst att räkna med även i globala sammanhang, menar han.
– Tillsammans kan vi lösa problem som enskilda stater, oavsett storlek, aldrig kommer att kunna tackla ensamma. Klimatet är en sådan fråga, precis som löntagarnas rättigheter.
Färre arbetare röstar
Senaste gången vi i Sverige fick välja våra företrädare till EU-parlamentet, 2014, var det bara drygt hälften av alla röstberättigade som deltog. Och bland LO-förbundens medlemmar ännu färre, knappt 40 procent.
– För att vi ska kunna vara med och påverka utvecklingen i Europa på ett sätt som både gynnar jobben, industriarbetarna och stärker demokratin, krävs att vi använder vår rösträtt. Och att vi röstar på ett parti som faktiskt står på industriarbetarnas sida, säger Olle Ludvigsson.
Tänk på
Många tror att vi i Sverige har en så hög nivå på vår arbetsrätt, vår arbetsmiljö och våra kollektivavtal att vi inte påverkas av EU:s minimiregler, men flera av EU:s direktiv har tvingat Sverige att förstärka arbetstagarnas rättigheter. Och när svenska regler inte behöver ändras påverkas vi ändå indirekt, för när arbetare i andra länder får bättre villkor så minskar risken för dumpning av löner och arbetsvillkor i Sverige.