Jobbet, rättigheterna och demokratin – vilket Europa vill du ha?
Genom att vi röstar i parlamentsvalet den 26 maj kan vi påverka utvecklingen och skapa ett Europa för oss löntagare. Motsatsen, att låta andra krafter styra, är inte något alternativ utan kan i stället få katastrofala följder. Det menar Sara Skoglund, processoperatör på läkemedelsföretaget Galderma i Uppsala.
Får ordet EU dig att associera till tröttsam byråkrati och obegripligt detaljerade beslut om hur frukt och grönsaker får se ut? I så fall är du knappast ensam. Ungefär så resonerade Sara Skoglund förut. Hon gick inte ens och röstade i Europaparlamentsvalet, det kändes bara för abstrakt och långt borta för att hon ens skulle orka försöka förstå. Men det var då. I dag tänker hon tvärtom – att EU är mer konkret och nära än man kanske ofta märker.
För att ta några exempel: När ditt tåg är försenat reglerar EU vilken kompensation du får. Och om du skulle ha oturen att få dina bankkonton tömda är det EU som har stiftat lagarna som kräver att banken ersätter dina förlorade pengar.
– Är man intresserad av frågor som berör ens vardag, då är man också intresserad av EU, resonerar hon.
Blir vad vi gör det till
Om du ändå tycker att vissa beslut som tas i EU känns besynnerliga så innebär det inte nödvändigtvis att projektet EU eller samarbetet med andra EU-länder är fel.
– Nej, tvärtom. I stället borde fler av oss ta chansen att påverka politiken i EU, den är ju minst lika viktig som den nationella politiken. Man behöver varken vara särskilt intresserad eller kunnig, det viktiga är att man går och röstar på politiker med en bra agenda. EU blir ju vad vi gemensamt gör det till.
Exporten ger jobb
I grunden är EU ett fredsprojekt vars betydelse knappast kan överskattas. I dag löser vi problem med hjälp av handel och samarbete i stället för att använda militär makt. Men EU:s så kallade inre marknad och den fria rörligheten skapar också jobb, tillväxt och utveckling.
Få länder är så exportberoende som Sverige och majoriteten av vår export går just till EU:s inre marknad. Handeln med våra europeiska grannländer är med andra ord jätteviktig för att vi ska kunna upprätthålla vår svenska välfärd.
Ett EU för oss
Och när pengar och företag rör sig över gränserna är det viktigt att det även finns internationella lagar som skyddar löntagarna.
– Vi löntagare måste få en bättre trygghet, både i och efter arbetslivet. Jag vill exempelvis se ett EU som tar strid för vår arbetsmiljö och våra fackliga rättigheter. Och inte minst för demokratin.
– När högerextrema partier flyttar fram positionerna runt om i Europa blir vår solidaritet med arbetare i andra länder ännu viktigare. Vi står helt enkelt inför gemensamma utmaningar som kräver gemensamma lösningar, säger Sara Skoglund.
Tänk på!
- Beslut som fattats i EU har inte alltid varit positiva för löntagarna, men på klassiskt fackligt vis ska vi engagera oss för att påverka utvecklingen. Vi är inte alltid vinnare när vi är delaktiga, men vi är alltid förlorare när vi inte är det.
- De svenska Socialdemokraterna är ett litet parti i EU-sammanhang, men ingår i en större partigrupp i parlamentet. Tillsammans bildar de ett politiskt block och ju större det blir desto mer utrymme får de fackliga frågorna i EU.
- IF Metall är också en del av en större internationell rörelse. Våra europeiska systerorganisationer finns i EU och tillsammans med dem hjälps vi åt att påverka villkoren för arbetare både i Sverige och i Europa.