Virsbo – en del av Europa
- 19 mars 2019
Just där tåget stannar till i Virsbo ligger tre industrier tätt samlade intill sjön. Sammanlagt innebär det ungefär 600 arbetstillfällen i ett samhälle med drygt 1 500 invånare. Siffrorna är talande för industrins betydelse för Virsbo – och för hela bygden runt omkring.
– Mycket hänger på att vi har en livskraftig industri, säger Joakim Göransson, klubbordförande på Uponor, som är ett av de tre företagen.
I utkanten av Europa men i centrum av teknikutvecklingen. I Virsbo lägger välutbildade industriarbetare och bra handelsmöjligheter grunden till framgång. Det allra mesta som Uponor tillverkar exporteras, främst till Europa.
– Europa är vår hemmamarknad. Vi är beroende av bra handelsvillkor och ett bra fungerande EU, menar Joakim Göransson.
Konkurrerar med teknik i framkant
I internationella koncerner som Uponor blir det ofta en dragkamp mellan länder om investeringar. I Virsbo är man mitt uppe i en teknikomställning där momenten i produktionen av plaströr samlas i en och samma lina. En stor investering som också ställer krav på industriarbetarna.
– I Sverige har vi goda löner av flera anledningar. Dels för att vi har en bra utbildningsnivå och är bra på att ta till oss ny teknik, men även för att vi har effektiviserat industrin, säger Joakim Göransson.
Flera av de frågor som IF Metall driver inför Europaparlamentsvalet berör just skillnaderna i förutsättningar för industriarbetare i Europa. EU-samarbetet ses som en möjlighet att stärka fackliga rättigheter och förbättra arbetsmiljön i de länder vi handlar med – och konkurrerar med. Tanken är att när industriarbetare i andra länder får det bättre minskar också risken att löner och villkor dumpas i Sverige.
– Man behöver inte åka långt för att hitta länder med sämre facklig styrka och med sämre arbetsmiljö, konstaterar Joakim Göransson.
Läs mer
IF Metalls skrift Därför EU. Beställ den utan kostnad från webbshopen (artikelnummer
FP-003).
Tre röster: Därför röstar jag i valet till Europaparlamentet