De fixar grön el under dygnets alla timmar
- Förtroendevald
- 15 december 2021
När den gröna eltillförseln ska jämnas ut över dygnets timmar spelar IF Metallmedlemmar i Åmål en aktiv roll i utvecklingen.
Varje sekund, dygnet runt skickar solen enorma mängder av energi till vår planet. Solstrålarna skapar värme, vindar – och alltmer omvandlar vi till grön el. Problemet är bara att jorden snurrar, så under dygnets mörka timmar kan vi inte skapa solel. Emellanåt står även vindkraftverken stilla. Därför letar man sätt att lagra el framöver, så att eltillförseln jämnas ut över dygnets alla timmar.
I Åmål har företaget Azelio utvecklat ett termiskt energilager. Under dygnets soliga timmar värmer förnybar el upp ett inkapslat lager av aluminium till cirka 600 grader. Den lagrade värmen kan sedan driva en stirlingmotor som via en generator producerar el under natten.
– Det gör att lagret kan producera styrbar el under 13 timmar eller längre, baserat på behov, förklarar Azelios executive vice president Jonas Wallmander.
Marknader med mycket sol är såklart intressanta, och tillämpningsområden man siktar på är bland annat lantbruk, gruvor, industrifastigheter och växthus – lagren genererar även en del spillvärme.
Lärande i jobbet
Eftersom tekniken är ny har IF Metalls medlemmar på arbetsplatsen varit väldigt delaktiga i utvecklingen.
– Medarbetarna är oerhört viktiga. De har ett ”know-how” man inte kan kopiera, menar Jonas Wallmander.
Den unika tekniken innebär också att det är en upplärningskurva på alla positioner, så det är svårt att rekrytera någon som har exakt rätt kunskap och erfarenhet från början.
– Men det är många som har motorbakgrund, konstaterar Kristian Fridh, som själv jobbat på Volvo bussar tidigare.
Det krävs ändå viss extern utbildning, inom områden som komponenter och säkerhet. Det kan vara varma ytor, och ämnen som natrium och vätgas kan innebära en explosionsrisk i vissa arbetsmoment.
– Då är det full skyddsmundering som gäller, berättar Tobias Häll, som är skyddsombud.
Jobb med variation
Arbetet med grön teknik är dock en konkurrensfördel när det gäller att hitta medarbetare. Det märks i anställningsintervjuer, menar Jonas Wallmander. Men för att man ska trivas tror han att man måste gilla ett omväxlande arbete.
– Det är ingen bra arbetsplats om man vill ha det likadant varje dag, konstaterar han.
Tips!
På vår sida ifmetall.se/klimatet kan du följa IF Metalls arbete med industrins klimatomställning. Där kan du också se vårt senaste webbinarium.
Hör av dig!
Hur jobbar ni med klimatomställningen på din arbetsplats? Hör av dig till oss och berätta: info@ifmetall.se.
Fler artiklar om klimatet och jobben
- Vätgasen skapar nya industrijobb
- Volvo växlar upp i klimatomställningen
- Vår kompetens räddar klimatet
- Lokal samverkan ger globala konkurrensfördelar
- Plus och minus när stålet ska bli fossilfritt
- Nödvändig klimatomställning – men inte utan risker
- Grön omställning – för jobb och klimat
- Facket räddade jobben i Skövde
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 10-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.