Vätgasen skapar nya industrijobb
- Förtroendevald
- 8 oktober 2021
När vi ställer om till fossilfri energi kommer vätgas bli en del av energimixen. Frågan är bara hur stor. En sak är säker: Sveriges industriarbetare kommer märka av den på många olika sätt.
Industrin befinner sig mitt i en nödvändig klimatomställning, men olika branscher och företag har kommit olika långt. Vissa har redan börjat ställa om produktionen, andra avvaktar i väntan på nya tekniksprång.
Några som spelar en minst sagt aktiv roll i denna omställning är IF Metalls medlemmar på Cell Impact i Karlskoga. De tillverkar de flödesplattor som behövs i bränsleceller för att man ska kunna utvinna el ur vätgas. Med denna teknik kan man exempelvis driva olika typer av fordon, och restprodukten blir enbart vatten.
– Det är fascinerande, det är sådant som bara fanns i fantasin innan, säger Lillette Hallblad, som är klubbordförande på arbetsplatsen.
Pressmetoden de använder är unik i världen och producerar snabbt stora volymer av flödesplattorna.
– Det är häftigt att vara delaktig. Man känner en viss stolthet att vara med i processen, menar Lillette Hallblad.
Expanderar snabbt
Och de blir fler och fler i processen. Under de två–tre år som Lillette Hallblad och vice klubbordförande Anncharloth Kilenius jobbat på Cell Impact har de gått från tjugotalet anställda till cirka 100. De nya lokaler företaget flyttade till ganska nyligen håller man redan på att växa ur.
Cell Impacts kunder levererar i dag bränslecellsteknik till gaffeltruckar, bussar och lättare lastbilar. Inom personbilssektorn, där ju elektrifieringen är i full gång, är det däremot stort fokus på eldrift med hjälp av batteri. Det finns emellertid redan nu vätgasdrivna personbilar på marknaden, även om de är få, och lastbilstillverkare ser vätgasdrift som ett möjligt alternativ för långa transporter.
– Men vätgasen kommer att spela en viktig roll även inom basindustrin, bland annat när man ska producera biobränslen och när stålframställan ska bli fossilfri, berättar IF Metalls klimatexpert Ellika Berglund Aas.
Bra förutsättningar i Sverige
EU har redan tagit fram en vätgasstrategi där man ser den som en integrerad del i framtidens energisystem, och just nu är Energimyndigheten i slutfasen med en svensk strategi. Man ska bland annat analysera möjligheterna till lagring av vätgas, eftersom det skulle ge en större flexibilitet i energisystemet.
– Sverige har i grunden bra förutsättningar att få fram ren el som behövs i framställningen av grön vätgas, så om strategin tar ett grepp om infrastrukturen för vätgas kan vi locka investeringar och bli ett föregångsland, menar Ellika Berglund Aas.
Fler artiklar om klimatet och jobben
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 8-2021 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.