En hållbar framtid börjar under jord
- Förtroendevald
- 14 december 2022
Det är svårt att tänka sig hur samhället skulle se ut om vi inte kunde plocka upp järnmalm från berggrunden. När brytningen nu ska bli hållbar innebär det arbetsmiljömässiga fördelar, men även konkurrensfördelar i många led.
Du som brukar läsa tidningen Info har kanske följt artikelserien Klimatet och jobben. Två återkommande fackliga perspektiv när man tittar på industrins klimatomställning brukar då röra kompetensfrågor och arbetsmiljö. Men något som många förtroendevalda också ofta lyfter är frågan om konkurrenskraft. De inser att om deras företag inte ställer om och minskar klimatutsläppen kommer deras produkter inte vara eftertraktade i framtiden, och förstår då vad det skulle innebära för arbetstillfällena.
Samtliga dessa tre perspektiv kan man se återspeglas i omställningen till fossilfri produktion i LKAB:s gruvor. Järnmalmen som bryts här är grunden till många andra produkter som innehåller förädlat och bearbetat stål. Men om slutprodukten innehåller delar som belastar klimatet kommer den bli svårsåld. Därför innebär LKAB:s omställning mot nollutsläpp också en stärkt konkurrenskraft för deras kunder.
Avgaserna försvinner
Brytningen sker allt längre ner i berget, där det också blir allt svårare att trycka ner frisk luft. De dieseldrivna maskinernas avgaser måste i dag ventileras bort, men när de ersatts av eldrivna fordon kommer det behovet försvinna.
– Arbetsmiljömässigt blir det en stor fördel, säger Tomas Larsson som är klubbordförande i Gruv 4:an. Nu har elektrifieringen påbörjats med provmaskiner, men säkerhetstänket gör att man inte kan hasta fram bytet.
– Det finns säkerhetsmässiga svårigheter med underjordsarbete, man måste tänka på brandrisker till exempel, berättar Tomas Larsson.
Jobben kan förändras
Hand i hand med klimatomställningen sker ofta en digitalisering och automatisering. Så även inom LKAB, vilket innebär att gruvarbetare kommer kunna sitta i styrcentraler och fjärrstyra maskiner. Även om det kommer innebära en minskning av de vibrationsproblem man har i dag väcker det en viss oro bland medlemmar för att jobben ska bli färre i framtiden. Tomas Larsson är lugnare.
– Vi jobbar för att jobben ska göras om, inte bli färre. Våra medlemmar är vana vid att ställa om i olika processer.
En hållbar framtid på våra arbetsplatser kan alltså ses ur många olika perspektiv, men de har en gemensam nämnare: ett aktivt fack.
Text: daniel.k.hermansson@ifmetall.se
Klimatet och jobben
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 10-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.