Högt engagemang i klimatfrågan
- Förtroendevald
- 27 januari 2022
Hur ser det ut med engagemanget i klimatfrågan på våra arbetsplatser? Vilka möjligheter finns för facket att påverka omställningen? En ny enkät visar på oro – men också möjligheter.
Industrins klimatomställning är här. Nya industrier växer fram, och inom de redan etablerade sker stora tekniksprång. Våra arbetsplatser utvecklas och arbetsuppgifter förändras. Därför skickade IF Metalls nybildade klimatgrupp ut en enkät för att få en bild av läget på arbetsplatserna.
– Vi ville veta mer om hur det såg ut med engagemang och möjligheter på industriarbetsplatserna och i våra klubbar kopplat till klimatomställning och kompetensutveckling, berättar Malin Rosén, IF Metalls organisationsenhet.
Åtta av tio uppger att företaget de jobbar i påverkas av klimatomställningen, och en ungefär lika hög andel av företagen sägs vara positivt inställda till den. Samtidigt finns en tydlig oro för att man som individ ska påverkas negativt av klimatomställningen, och var femte är orolig för att man ska bli av med jobbet till följd av den.
– Det är en tydlig signal om att industrins klimatomställning är en facklig fråga som vi måste jobba aktivt med, menar Malin Rosén.
Vill se mer samverkan
Trots företagens positiva inställning är det bara knappt fyra av tio av dem som sägs jobba med kompetensfrågor kopplade till klimatomställningen. Bland klubbarna uppger hälften att de inte gör det alls.
– Det är lite oroväckande, men samtidigt verkar det finnas relativt bra möjligheter för klubbarna att påverka företagets klimatarbete, både det arbetsplatsnära och det mer strategiska. Vår förhoppning är att fler klubbar och företag kan hitta former för samverkan här, säger Malin Rosén.
De tillfrågade i detta fall var förtroendevalda i klubbstyrelser, men eftersom nästan nio av tio uppger att de känner sig engagerade i klimatfrågan finns anledning att tro att den siffran är hög även bland medlemmarna i stort.
Erfarenhet visar dock att det finns mycket oro kopplat till klimatfrågan, som i all omställning och förändring.
– Därför är det viktigt att vi som facklig organisation försöker få till en så rättvis omställning som möjligt. Vi har också en chans att fånga upp ett engagemang från medlemmar som i dag inte är fackligt aktiva, men som har ett intresse för klimatfrågor, menar Malin Rosén.
Läs mer om klimatet och jobben
- På temasidan ifmetall.se/klimatet kan du läsa om IF Metalls arbete med klimatfrågorna
- Här finns fler artiklar om klimatet och jobben
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 1-2022 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.