Kongressen visade vägen i klimatfrågan
- Förtroendevald
- 8 februari 2023
Klimatfrågan kommer att vara i fokus för både fack och företag framöver. När kongressombuden nu sagt sitt ger IF Metall extra prioritet till klimatet.
IF Metalls kongress 2022 beslutade om nya handlingslinjer för kongressperioden 2023–2025. En nyhet är ett inslag om klimatet: ”IF Metall ska vara en kraft för att lösa klimatkrisen. Det kräver att vi påverkar politiken. Vi ska opinionsbilda och folkbilda för en rättvis klimatomställning.”
En som yrkade för att detta skulle tas med var Robert Wallgren från avdelningen IF Metall Mitt i Norrland.
– Vi kan inte vänta på att politiker ska tala om vad vi ska göra. Samhällets stora organisationer måste gå före och IF Metall har gjort det ganska bra. Jag har inte sett att andra fackförbund varit så tydliga i frågan om rättvis klimatomställning.
Robert Wallgren har som många andra märkt förändringar i klimatet. Längs Norrlandskusten har vintrarna blivit kortare och oftare med inslag av regn i stället för snö.
– Det är det som har påverkat mig mest. Man ser tydligt att det har hänt någonting.
Leva som man lär
Därför försöker Robert Wallgren själv göra det han förespråkar, nämligen gå före. När företaget han jobbar på, Ålö AB utanför Umeå, skulle bygga en ny fabrik fick han dem att välja pellets i stället för olja till uppvärmningen. Nu lobbar han för att de anställda ska kunna ladda elbilar på jobbet.
Steg för steg försöker han ställa om på olika sätt. När förbundet anordnar utbildningar och andra sammankomster i Stockholm har han börjat ta nattåget i stället för flyget. Något som innebär en kanske oväntad fördel.
– Jag blir piggare då än om jag tagit morgonflyget och hinner ta en morgonpromenad i Stockholm. Jag slipper också transfern, påpekar Robert Wallgren.
IF Metalls vice förbundsordförande Tomas With gläds åt att klimatfrågan lyftes på kongressen.
– Även om det i sak inte är något nytt – vi har haft högsta fokus på frågan länge – så förstärker det att frågan är jätteviktig.
Förbundets arbete utvecklas
Tomas With menar att klimatfrågan går in i allt vi gör, oavsett om det gäller industrins utveckling, politik, energisystem eller medlemmarnas kompetensutveckling. Nu gäller det att utveckla arbetet och i år är bland annat en klimatkonferens planerad.
– Det blir ett avstamp där vi kan vässa vår egen syn och politik i frågan, spår han.
Tomas With menar att klimatfrågan är helt avgörande för Sveriges industriella utveckling framöver, och att företagen måste ha planer för att skapa ett försprång gentemot andra länder. Även de mindre företagen.
– Det är därför viktigt att vi driver frågan även lokalt i avdelningar och på klubbar. Det kommer påverka utrymmet för att ställa krav om bra löner och villkor framöver.
Text: daniel.k.hermansson@ifmetall.se
Robert Wallgren berättar i filmen:
Robert tipsar!
Robert Wallgren har med olika appar beräknat hur mycket koldioxidutsläpp hans livsstil genererar. På exempelvis klimatkalkylatorn.se kan du själv göra ett test och därigenom få en uppfattning om vad du behöver förändra för att leva hållbart.
Klimatet och jobben
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 1-2023 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.