Nya risker kräver rätt kompetens
- Förtroendevald
- 23 april 2024
Omställningen till fossilfria transporter är nödvändig, men kan också innebära risker inom industrin. När Scania byggde batterifabrik med starkström i produktionen var samverkan ledordet för att säkerställa arbetsmiljön.
Hösten 2020 aviserade Scania att de skulle bygga en batterifabrik i Södertälje, som ett led i övergången till eldrivna lastbilar. Redan då hade företaget och facket lokalt inlett en tät samverkan inför denna miljardinvestering.
– I vår värld, där vi är vana att bygga lastbilar, är det en helt ny värld som öppnar sig nu med helt andra faror och risker, säger Bo Luthin, huvudskyddsombud på Scania i Södertälje.
Tillsammans med företaget fick de sätta sig in i en helt ny tillverkningsprocess och kartlägga de risker som arbetet med starkström innebär, men också vilka kompetenser som medlemmarna och cheferna skulle behöva. De landade i tre utbildningsnivåer (se faktaruta).
– Det är så hög spänning i de här batterierna att det är livsfarligt att göra fel. Vi ska säkra arbetsplatsen med tydliga instruktioner och automation för att minimera risker, berättar Bo Luthin.
En gemensam process från början
Målet var att redan från början bygga bort alla arbetsmiljörisker som de kände till, och inte bygga in problem som finns i andra verkstäder. De har även besökt Volkswagen för att få både fackets och företagets syn på risker i en batteriproduktion.
Bo Luthin kallar det här för ett drömprojekt, just för att samverkan mellan fack och företag funkat så bra.
– Företaget har sagt från början att här måste ni vara med. Vi har inte behövt nagelfara företaget. Det har varit en gemensam process där vi tillsammans sett när saker och ting händer.
Givetvis går fack och företag emellanåt in med skilda perspektiv på frågor, men Bo Luthin menar att direktkontakten med anläggningschefen bidragit till att skapa en miljö där de kunnat och vågat uttrycka åsikter.
– Vi förstår att vi har olika roller, men i slutändan är vi två individer som försöker göra det bästa av situationen när det gäller arbetsmiljön.
Rådet från Bo Luthin till den som står inför en liknande process är tydligt:
– Samverka jättetidigt för att skapa en gemensam målbild, och ha en bra tillit. Det gör att man blir mer snabbfotad och förstår varandra på ett mycket bättre sätt.
Text: daniel.k.hermansson@ifmetall.se
Fakta utbildningsnivåer:
1. För att ens få vistas i byggnaden.
2. För den som ska montera batterierna.
3. För att få felsöka och reparera batterierna.
Klimatet och jobben
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 2 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.