Björneborg tar klimatkliv med grön gas
- 26 juni 2024
Säg fossilfritt stål så tänker nog de flesta på SSAB och det jättelika projektet Hybrit. Men lite i skymundan sker en viktig omställning i de värmländska skogarna när Björneborg Steel siktar på en fossilfri produktion redan år 2026, och de ska göra det till stor del med hjälp av gas.
Har du någon gång använt hårspray har du säkert också använt dimetyleter, DME. Det är en drivgas med liknande egenskaper som gasol, och passar därför bra till att värma industriugnar som hettar upp stål inför bearbetning.
Björneborg Steel använder i dag hälften el och hälften gas för att smälta och bearbeta det stål de bland annat gör gigantiska propelleraxlar av.
– Vi skulle vilja köra allt på el, men det finns inte kapacitet i kablarna, säger Jonas Bergkvist som är klubbordförande.
Vill sätta ny gasstandard
Så när elnätet inte kan leverera det de behöver får de i stället byta ut fossil gasol mot ”grön” gas. Man har redan sett till att 20 procent av gasen kan ersättas med förnybar DME. De kallar den rDME, och nu satsar man på att ställa om till 100 procent till år 2026. Projektet sker med stöd av Energimyndigheten och pengar från den förra regeringens initiativ Klimatklivet.
– Vi vill snabba på omställningen, inte bara för oss utan även för andra. Resultaten från projektet kommer vi sprida till alla som använder gas så det kan bli en högre efterfrågan på rDME. Förhoppningsvis skapas då en högre produktionsvolym, säger Peder Thunander som är logistikchef.
Genom att sätta en standard och skapa en högre efterfrågan vill man alltså få ner priserna för biogaser/rDME som i dag är betydligt dyrare än gasol. Peder menar att många ofta glömmer bort just gassidan när man pratar klimatomställning.
– Det är någonstans runt sex terawattimmar gas som ska bli fossilfri också, påminner han om.
Ligger långt fram
Rent produktionsmässigt är det inget jättekliv som behöver tas, eftersom man använt elektriska ljusbågsugnar ända sedan 1950-talet för att smälta skrotråvaran. Det har heller inte varit några stora diskussioner mellan fack och företag, Vi vill snabba på omställningen, inte bara för oss utan även för andra. Resultaten från projektet kommer vi sprida till alla som använder gas så det kan bli en högre efterfrågan på rDME. ” berättar Jonas Bergkvist.
– Vi är med på tåget. Det är rätt så självklara saker. Vi har tur att vi ligger så långt fram i början.
Däremot har höga elpriser gjort att man behövt lägga om skiften till att producera även på söndagar då elpriserna är lägre. För att långsiktigt kunna öka effektuttaget av el till ugnarna har man dessutom byggt en batteripark på 2,8 megawatt, som man vill komplettera med solceller på fabrikstaken framöver.
Företaget har redan minskat sitt koldioxidutsläpp med 60 procent de senaste tre åren och är på god väg mot ännu större minskningar. Peder Thunander menar att deras GreenForge-initiativ (klimatneutral produktion) ger positiva effekter även på ordersidan.
– Vi blir valda mycket mer som leverantör, eftersom vi är så här långt framme och har mycket lägre klimatavtryck.
Text: daniel.hermansson@ifmetall.se
Tips! Klimat - Checklista för klubbar
Med IF Metalls checklista får ni hjälp att engagera er i klimatarbetet på jobbet. Ladda ner den här eller beställ den i IF Metalls webbshop.
Klimat - Checklista för klubbar.pdf (5,9 MB)
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 4 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.