Hög spänning i Ludvika
- 15 november 2024
Ett ökat behov av el i världen kräver också ökad kapacitet för överföring av den. Jättelika krafttransformatorer skeppas därför ut från Hitachi Energy i Ludvika i en allt snabbare takt – och in i fabriken kommer allt fler anställda. Och då är det fackliga arbetet viktigt.
Kan man flytta Hitachi Energy från Ludvika? Ja, fabriken skulle man i teorin kunna bygga upp någon annanstans. Kompetensen blir det värre med. De som tillverkar lindningarna i de jättelika transformatorerna har en upplärningstid på cirka fem år innan de är fullärda.
Detta hantverkskunnande är en grundförutsättning för den ökande elektrifieringen av samhällen. Nyligen landade företaget en rekordorder på nästan 150 miljarder kronor till havsbaserad vindkraft i Tyskland och Nederländerna.
– Våra transformatorer kan även användas för kärnkraft och vattenkraft, berättar Kennet Andersson som är ordförande för IF Metall-klubben.
Från kraftverken kan elen skickas långa sträckor med hjälp av högspänd likström, med låga förluster längs vägen. Fabriken i Ludvika står stark i den globala konkurrensen, och för att möta efterfrågan behöver arbetsstyrkanutökas rejält de kommande åren. En utmaning för en liten ort som Ludvika.
Tips! Klimat - Checklista för klubbar
Med IF Metalls checklista får ni hjälp att engagera er i klimatarbetet på jobbet. Ladda ner den här eller beställ den i IF Metalls webbshop.
Klimat - Checklista för klubbar.pdf (5,9 MB)
Unga får chansen
Redan nu har personal från andra branscher som handel och vård sökt sig till fabriken. Man har också startat ett traineeprogram där unga får gå en utbildning på tio månader men blir fastanställda från dag ett. Och man måste inte ha gått industritekniskt program på gymnasiet.
– De har gått allt från handel och samhäll till bygg och transport. Det spelar ingen roll, säger Jenny Holgersson som är vice ordförande i klubben.
Snart ska en helt ny transformatorfabrik byggas, och de närmaste åren behöver upp emot totalt 1 000 personer nyanställas enbart till produktion i Ludvika.
– Vi jobbar fruktansvärt hårt med att värva medlemmar, säger Kennet Andersson.
Och det får nog ses som en angenäm utmaning när man bidrar till en hållbar framtid.
Text: daniel.k.hermansson@ifmetall.se
Läs mer om klimatet och jobben
- På temasidan ifmetall.se/klimatet kan du läsa om IF Metalls arbete med klimatfrågorna
- Här finns fler artiklar om klimatet och jobben
Läs mer i tidningen Info
Artikeln finns publicerad i nummer 7 2024 av tidningen Info för förtroendevalda i IF Metall. Läs tidningen på din arbetsplats eller på webben.